Publicerat i "Norrköpings Tidningar", den 14/10 -95:

 


Ordet "rasist" bör inte missbrukas

I den invandringspolitiska debatten används nu allt flitigare begrepp som "främlingsfientlig", "flyktingfientlig", "invandrarfientlig" och "rasist".

Undertecknad har nyligen, både i regional-TV och i Aftonbladet, anklagats för att vara "rasist". Anders Sundholm, ordförande i Föreningen blågula frågor, har genom TT-telegram klassats som "främlingsfientlig". Detta sker utan att man företer något belägg. Och hur skulle man kunna belägga, när man inte ens definierat innebörden av begreppen?

Dessa begrepp används här mest av allt som tillmälen - det vill säga ord med starkt negativ värdeladdning, men utan informationsvärde. Syftet är inte att upplysa, utan att få tyst på kritik - antingen genom att kritikerna själva skräms till tystnad eller genom att allmänheten förstår att de är "farliga", så de isoleras.

Hur kan en drabbad reagera på anklagelser om "rasism"? Ska man polisanmäla, för grovt förtal? Gäller klagomålet att man gjorts till föremål för andras missaktning, handlar det om ärekränkning?

I den politiska debatten får man nog tåla ett och annat, det ligger i sakens natur att man får mothugg och emellanåt ställs i dålig dager. Men det här är något annat:

I praktiken tillgrips nu ordet "rasist" mot oss och alla andra med kritiska synpunkter på svensk flykting- och invandrarpolitik. Samtidigt klassar man som "rasister" de nazi-indoktrinerade skinnskallar som nyligen dödade en - ljushyad och ljushårig - 14-åring vid Kungälv. På så vis samlar man två så helt skilda grupper under samma paraply! I förlängningen kan dettta få betydelse från personlig säkerhetssynpunkt, för den som i denna fråga bara deltagit i den demokratiska debatten.

Förhoppningsvis finns ändå många journalister som delar min uppfattning att dessa begrepp bör användas med större varsamhet. Här avslutningsvis ett förslag på definitioner:

Främlingsfientlig, flyktingfientlig och invandrarfientlig. Man är generellt negativ till individer tillhörande ifrågavarande grupp.

Rasist. Man betraktar människor tillhöriga andra raser som mindre värda, och är beredd att av det skälet negativt särbehandla dem.

En rasist kan vara våldsbenägen, men behöver inte vara det. Omvänt kan en människa vara våldsbenägen utan att för den skull vara rasist.

Därutöver behövs i debatten ännu ett begrepp:

Invandringskritisk. Man ställer sig kritisk till massinvandring och ifrågasätter den "generösa flyktingpolitiken". Denna hållning kan kombineras med att man är invandrarfientlig, men det behöver inte vara så - det är två skilda begrepp. Invandringskritisk kan även en invandrare vara.

Jan Milld