Schori-insändare i Dagens Nyheter den 29/8 -98:

 


INVANDRINGEN GÅR VISST ATT DEBATTERA

Gunnar Nordh vill veta vad invandringen kostar (Läsarnas DN 26/8). Den informationen ska jag, som ansvarig minister, gärna bistå med.

Det påstås ibland i debatten att Sverige "tar hit" invandrare. Det är fel. Däremot har vi, liksom andra civiliserade länder, förbundit oss att ta emot människor som är i behov av skydd. Statens utgifter för flyktingmottagning mm är knappt 4 miljarder kronor per år, vilket motsvarar ungefär 0,5 procent av statsbudgeten. Även flyktingmottagningen har tagit sin del av saneringen av statsfinanserna.

De totala samhällsekonomiska kostnaderna är svårare att beräkna. Forskaren Jan Ekberg vid Högskolan i Växjö, som studerat dessa frågor under många år, beräknar de årliga kostnaderna till cirka 20 miljarder kronor i nuvarande arbetsmarknadsläge.

Det är självklart att både svenskar och invandrare ska kunna arbeta och försörja sig. Nu sjunker arbetslösheten även bland invandrare. I Stockholm var minskningen 15 procent förra året. Särskilt glädjande är att arbetslösheten bland utomnordiska ungdomar endast är marginellt högre än bland svenska ungdomar. Därmed minskar också socialbidragskostnaderna.

Det behövs en tid i ett nytt land för att lära sig språket, skaffa ett kontaktnät och etablera sig på arbetsmarknaden. På lång sikt är invandring till gagn för samhället, både ekonomiskt och kulturellt. Om inte Sverige hade haft arbetskaftsinvandring på 50- och 60-talen hade vi inte blivit det framgångsrika industriland som vi blev. I dagens globala värld är alla länder mångkulturella. Det är en tillgång inför 2000-talet.

Till slut: visst går det att föra en debatt om invandringen. Gunnar Nordhs fråga och detta svar är talande exempel på det.

Pierre Schori

Migrationsminister