Fem dagars väntan I Gävle protesterar överläkarna mot att patenter kan få vänta i två dagar på ortopediska operationer. Det finns dock grövre exempel. På Exilen redovisar en kvinnlig pensionär 2005 att hur hon fått vänta i nära en vecka på en sådan operation:
"I somras halkade jag i en trappa ute på mitt sommaställe och bröt min fotled på 2 ställen. Denna dag var jag ensam och jag trodde inte det var annat än en vrickning så jag kröp upp för trappan, tog tabletter mot smärtan och och väntade. Min särbo var bortrest så jag väntade tills han kom tillbaka dagen därpå och vi åkte till närmaste sjukhus. Där konstaterades genom röntgen att foten var bruten på två ställen och jag remitterades genast till närmaste sjukhus som hade ortopediavdelning
Anlände dit ca kl. 14 och efter en del procedurer tappades jag med kateter på urin och tillsades att fasta. Jag trodde förstås att jag genast skulle opereras men kördes till en akutavdelning där jag fick ligga och vänta. På kvällen ganska sent kommer en ung flicka med tvål och hårshampo och jag blir tillsagd att gå in i duschrummet tvätta mitt hår och duscha. Detta skulle jag göra utan hjälp stående på 1 ben i det hala duschrummet. Den enda hjälp jag hade var en rullator och jag var livrädd att halka och bryta även det andra benet. Jag var för omtöcknad av smärtstillande sprutor och överhuvudtaget orolig för min belägenhet för att ens reagera mot detta.
Dagen därpå -fortfarande på fasta- meddelade en skötare att jag inte kunde opereras för att det bildats en blåsa på min fot. Denna var belägen vid stortån såg jag och det var ju ankeln som var bruten. Men man protesterar ju inte mot läkare. De vet ju bäst. På eftermiddagen blev jag gipsad med mitt brutna ben och fick sedan vänta fem dagar på operation.
På det rum jag låg i väntan på operation låg tre senildementa damer som brutit lårbenshalsen. Dessa åldringar låg och skrek och bråkade hela dagarna och kallade personalen för mördare och andra tillmälen. Personalen som var helt underbar tog detta med jämnmod och blev inte upprörda. De var väl vana. För mig var det värre, på nätterna fick jag knappt en blund i ögonen av allt oväsen trots sömntabletter
Dessutom var dörren till korridoren öppen hela tiden och det hördes oväsen hela tiden. Bl.a. en man som hostade så högt att det skar genom märg och ben..
Men det allra värsta var när jag skulle gå på toaletten. MÄN OCH KVINNOR delade toalett och det var alltid fullt av urin på golvet och på själva toalettsitsen som jag var tvungen att själv torka av. WC-stolen var alldeles svart inuti. När jag påpekade detta för en sköterska ryckte hon bara på axlarna och sade att det var karlarna som kissade på golvet och wc-stolen och inte torkade upp efter sig. Om den svarta wc-stolen var hennes kommentar bara 'jaså du menar den där beläggningen'. Städningen sköttes tydligen bara 2 gånger i veckan.
Jag talade med en läkare och frågade varför jag inte fick opereras snabbare men han sade att det var brist på resurser. Jag förstod ju själv att knivskärningar och andra våldsbrott måste gå före eftersom detta sjukhus var känt för att få ta emot massor av sådana fall.
Men frågan är ändå för mig om resurserna används på rätt sätt. Om man som patient -genom ovisshet och oväsen - blir deprimerad försämras ju oddsen att klara en ansträngande operation. Om hygienen brister fiinns risk för komplikationer. Efter operationen fick jag åka hem direkt dagen därpå. Hade jag blivit opererad direkt skulle jag inte behövt ta upp en sjukhusplats så många dagar på sjukhuset."