Malmöelever

Ur Sydsvenskan den 13/12 -05:

"Var tredje Malmöelev klarar inte gymnasiets svensktest

När höstterminen började fick alla gymnasieelever i årskurs ett göra ett standardiserat test i svenska: läs- och skrivdiagnosen...."
 
"I Malmö visade testet att minst 779 gymnasieelever - 32,2 procent av dem som gjorde testet - behöver extra stöd för att klara svenskan. Om man räknar in de elever som fick en trea på den niogradiga skalan är det lite drygt hälften av Malmös gymnasieelever som kan för dålig svenska.

- Det här visar väldigt tydligt på de problem vi har i Malmö. Och det ger en väldigt klar och tydlig beskrivning av vad vi måste göra, säger Malmös skolkommunalråd Agneta Eriksson (s).
 
Hon menar att de dåliga resultaten beror på att allt fler av Malmös skolelever har något annat språk än svenska som modersmål. En hel del nyanlända invandrare har inte ens hunnit gå nio år i grundskolan och många av dem växer upp i segregerade bostadsområden, där de sällan pratar svenska utanför skolan."
 
"Provresultaten visar inte bara att Malmö har ovanligt många elever som är mycket dåliga på att läsa och skriva. Det finns också väldigt få toppresterande elever. Som testet är utformat borde 23 procent av eleverna få betyget 7, 8 eller 9. Men i Malmö är det bara 7,5 - 11,2 procent av eleverna som når upp till den nivån.
 
Gunnel Arbsjö-Göransson, som ansvarar för att sammanställa provresultaten i Malmö, tror att det egentligen är ännu fler elever som behöver extra stöd i svenska, eftersom tio procent av eleverna inte ens deltog i testerna.

- Man kan tänka sig att de som har allra svårast uteblir från proven, säger Gunnel Arbsjö-Göransson, utvecklingssamordnare på utbildningsförvaltningen."