Vecka 17

Det senast inlagda ligger nederst:

 


Lättskrämd minister

I Mosaik den 21/4 deltog bl.a. Magnus Karaveli och Lars Engqvist, vår nye integrationsminister.

Engqvist fann i slutet av programmet Karavelis tankar "skrämmande".

Ministern hade ändå kommit fram till att det var bättre att möta sådant i öppen debatt, än att förbjuda. Den socialdemokratiska strategin är: "upplysning"

Ombedd att precisera vad i Karavelis resonemang som varit så skrämmande förklarade Engqvist att det gällde utgångspunkten hos denne, att det finns ett "vi".

Det finns inte "vi och dom", menade Engqvist. Att tänka så är farligt.

Med andra ord: vi svenskar finns inte.

Om detta ska vi nu upplysas.

 


Inkonsekvens (1)

MEN HUR stämmer detta Mosaik-uttalande från Engqvist med vad samme Engqvist sade för bara någon vecka sedan, som helt nytillträdd minister?

Han sade att det är framförallt vi svenskar som måste ändra våra attityder.

Där existerade vi alltså.

 


Inkonsekvens (2)

FÖR ÖVRIGT fanns i själva Mosaik-programmet en mycket tydlig uppdelning i "vi och dom", eller mer exakt "vi och han".

"Vi" bestod där av alla andra, förutom Magnus Karaveli. Vid sidan av Lars Engqvist ingick i denna vi-grupp Alexandra Pascalidou (programledare), Rawia Morra (poet/debattör), Henning Mankell (författare), Åke E. Andersson (framtidsforskare) och Kelly Tainton (artist).

I vi-gruppen framstod ingen persons resonemang eller uppträdande som "skrämmande" för Lars Engqvist. I varje fall inte så att det ledde till något påpekande från ministern.

 


Spöa upp en svartskalle?

Föreställ dig att du i ett TV-program får höra någon berätta om att unga svenskar lever i en verklighet, där det ställs krav på dem att "ställa upp" - genom att deltaga i att "spöa upp någon svartskalle".

Det har blivit tidningsrubriker, eller hur?

Nu hette TV-programmet Mosaik och sagesmannen Kelly Tainton. Och det gällde inte "svartskallar" utan "svennar". Så det lär inte bli några rubriker

I Sverige år 1998 är inte alla människor lika mycket värda..

 


Respekt och tolerans?

För övrigt var nämnda Mosaik-program illustrativt - det visade vad det mångkulturella kan betyda i levande livet.

Rawia Morra anlitades även denna gång - precis som den 15 april 1997 - att vara en slags torped, och omväxlande göra aggressiva utfall, omväxlande håna och locka fram skrattsalvor.

I ett avseende var Pascalidou tydligen ändå bränd sedan den 15/4 -97 - det räcker inte med att vara 4 mot 1. Denna gång var man 6 mot 1.

 


DN väcker frågor

En enspaltare, 10 cm hög. Så mycket utrymme fick Ian Wachtmeister i Dagens Nyheter den 24/4, efter att Det Nya Partiet presenterat sin invandrarpolitik. Den del av partiets program som rimligen bör vara av störst intresse för både väljare och media.

Notisen väcker fler frågor än den besvarade. Så här skrev DN:

"Samtidigt visar det sig att två av riksdagskandidaterna för hans parti har kopplingar till främlingsfientliga grupper."

1. Vilka är dessa två riksdagskandidater?

2. Vilka är dessa "främlingsfientliga" grupper?

3. Vadi består dessa "kopplingar"?

Det finns en hel del kritiska frågor att ställa till Wachtmeister, det finns politiska problem att diskutera. Men det sker inte.

Istället får vi denna typ av journalistik. Dåligt!

 


AB:s fernissa

I Aftonbladet samma dag blir det en tvåspaltare om Det Nya Partiet, signerad Lena Mellin, som skriver:

"...det nya partiet blir något som Sverige hittills saknat eller varit förskonat ifrån. Det nya partiet är en främlingsfientlig rörelse."

Vid det här laget står det ju klart vilken betydelse som journalisterna lägger in i begreppet "främlingsfientlig". Det är att önska en minskad invandring, en restriktiv flyktingpolitik och/eller en integrationspolitik som ställer vissa krav på de nyanlända.

Detta är vad en majoritet av svenska folket önskar, men Lena Mellin finner det beklagligt om ett parti som företräder denna opinion skulle komma in i riksdagen.

Den demokratiska fernissan sitter löst på Aftonbladet.

 


Matti åtalas

Det blir åtal mot Karolina Matti, för nazistföreläsningen i Umeå. Hennes förvarsargumentering är dock anmärkningsvärd, och har så varit från första början.

Vad Matti säger är inte att nazismen är en vidrig ideologi, men att den bäst bekämpas genom en öppen debatt, att syftet med föreläsningen skulle ha varit att bättre rusta studenterna i den kampen.

Nej, hon hänvisar till demokratiska rättigheter, till någon slags jämlikhet och rättvisa: "andra parter får fritt yttra sig, då måste detsamma gälla för nazister".

Detta är verkligen inte självklart - inte beträffande en ideologi som förkastar demokratin. En central programpunkt för nazisterna är just avskaffande av yttrandefrihet och ett våldsamt förtryck av meningsmotståndare.

Här finns dessutom facit!

 


Vad är "civilisation"?

Därmed inte sagt att åtal är en bra väg. Motiveringen till det aktuella åtalet är dessutom mycket betänklig!. Den baserar sig på att nazisten ifråga yttrat följande:

"Om du har ett kriterium på att det är viktigt att du är duktig på löpning, hoppning och basket och fotboll, då är den svarta rasen överlägsen, men är kriteriet att bygga en civilisation så är den vita rasen överlägsen."

Är denna utsaga verkligen omöjlig att bemöta med fakta? Går det inte att föra en saklig diskussion kring detta?

Det borde väl finnas massor att säga om olika civilisationsbyggen, det kunde bli en högintressant diskussion om vad som är "civilisation"!

 


Sluttande plan

Vad som här inträffar är att man abdikerar från den demokratiska debatten, och istället proklamerar att vissa utsagor om verkligheten inte får göras.

Detta kan föra långt, ut på ett sluttande plan.

Vilken blir nästa straffbara utsaga? Att invandringen kostar mycket pengar? Att knarkhandlare x var från Gambia? Att personen y talar dålig svenska?

Ambitionen finns ju där, att rättsligt få demokratiska invandringskritiker bestraffade. Till dem som trycker på hör bl.a. Kurdo Baksi och José Alberto Diaz.

 


Tänk, Juan Fonseca, om...

Ian Wachtmeister (d) svarar den 26/4 Juan Fonseca på DN Debatt. Han skriver:

"Den beryktade och i socialistiska våldskulturer väl bevandrade Juan Fonseca har utnämnt mig till Sveriges Le Pen. Ska man skratta eller gråta? Kanske istället konstatera att Fonseca känner till Baader-Meinhof och andra terroristorganisationer hundra gånger bättre än jag känner Le Pen.

I den valrörelse som knappt har börjat försöker jag helt lugnt påstå att i en demokrati är det människorna som bestämmer frågorna och politikerna som ska ge svaren. Och när människorna oroas av konsekvensen av den mycket omfattande invandringen så är svaret inte 'tyst på dig, Svensson. Nu ska Mona Sahlin och jag lära sig att bli multikulturell'.

Tills någon har övertygat mig om motsatsen vill jag dessutom påstå att vi inte alls behöver ett multikulturellt Sverige. Sverige har en svensk kultur, som successivt har utvecklats och berikats genom inflytande utifrån. Multikulturella samhällen har antingen rasat samman redan eller lever under mycket svåra konvulsioner.

Jag tror att i den stundande valrörelsen kommer även svenskar att delta i invandrardebatten. Det kommer också att bli svårt för regeringen att följa verkligheten bakom floskler som att Sverige inte har någon egen historia och liknande.

Tänk, Juan Fonseca, om jag åkte till Colombia och talade om för colombianerna hur deras land skulle skötas. Jag undrar vad de skulle tycka om en invandrardebatt som förs i huvudsak av invandrare och jag undrar om de skulle tycka om att bli kallade rasister om de försökte försvara sin egen kultur."

Ang. "Det Nya Partiet" - se även "Nya frågor till Wachtmeister"

 


Militanta TT-journalister

Ett TT-telegram, publicerat i Metro den 23/4, handlar om "Det Nya Partiet". I sammhanget nämner TT-journalisten (vem et nu är) Blågula Frågor, dock för att referera eller kommentera vår aningen ambivalenta hållning till Wachtmeister och hans nya parti (vilket borde kunna vara journalistiskt intressant).

Nej, man bara nämner oss så där rakt ut i luften. Det närmaste man kommer en koppling är att Ingrid Björkman varit intervjuad i Blågula Frågor, och att hon nu kandiderar för detta parti.

TT-journalisten missar heller inte den obligatoriska etiketten: vi är "invandrarfientliga".

Av erfarenhet vet vi nu, att det är inte lönt att försöka få någon rättelse på sådant. Tillmälesmaskinen maler bara på. Inget kan stoppa den.

 


PS

Vad betyder förresten "TT"? Är det Tillmäles-Tillverkarna?

 


"Leva tillsammans"

Till sist. På DN Debatt den 26/4 återfinns också ett inlägg från Fonseca m.fl., i det nya nätverket "Leva tillsammans". Se vidare under "Vinden Vänder" på adressen http://www.algonet.se/~milld