Pensionspengar och makt De fria kapitalrörelserna har ju skapat en utpressningssituation gentemot nationella regeringar. Pengarna flyttas dit, där de ger mest avkastning.
För att få arbetstillfällen och skatteobjekt kvar inom landet tvingas regeringarna då till eftergifter, i form av skattesänkningar. Detta skapar en spiral, där manöverutrymmet för välfärdspolitik successivt inskränks.
Hur motverka en sådan utveckling? Ett instrument skulle kunna vara det kapital som är medborgarnas, dvs pensionerna. Varför skänka bort makten över detta?
Kring detta skriver Göran Greider i sin kolumn i Metro den 31/8 -00:
"Jag anser att i synnerhet unga människor överhuvudtaget inte borde behöva bry sig om något som rör deras ålderdom - det är ju för att slippa slösa dyrbar tid på sådant som vi byggt upp en välfärdsstat - och därför är det beklagligt att vi nu, denna höst, måste välja var vi ska placera våra pensionspengar. ... vad är det bokstavligt talat för slags pengar som i kortsiktigt spekulationssyfte skyfflas mellan länderna och överallt driver tillbaka löntagarnas positioner? Svar: det är löntagarnas egna pensionspengar.
1995 fanns det i olika pensionsfonder runtom i världen tillgångar på uppåt tio biljoner dollar. ... Detta kapital förvaltas till största delen av privata banker, finansinstitut och pensionsfonder som helt saknar sociala hänsyn när de gör sina placeringar. Breda folklager tvingas med andra ord lida under den makt som utgår från deras eget pensionssparande; så uppochnedvänd är världen att löntagarna faller offer för de värden som de själva arbetar ihop."
"De enorma summor det är frågan om skulle, om löntagarna själva på ett eller annat sätt kunde ta kommandot över dem, kunna användas för att ge breda folklager en hitintills aldrig skådad makt över investeringar och välfärd."
"På lördag inleds LO:s kongress. Jag tvivlar på att särskilt många LO-medlemmar funderar särskilt mycket över den. LO, liksom arbetarrörelsen i stort, har slutat att debattera de stora samhälleliga maktfrågorna. De har lagt sig platt för marknaden och den maktfråga som döljer sig i pensionskapitalet har man inte vågat göra politik av. Det borde man göra."