Jämför Rushdie!

Berlingske Tidende återger den 12/2 -06 synpunkter kring JP-teckningarna från Hans Magnus Enzenberger, tysk intellektuell. Enzenberger jämför med fatwan mot Salman Rushdie, och hur väst då helhjärtat slöt upp till Rushdies försvar.

"...när det kommer till den sak som alla just nu talar om tvekar han inte: Han står helt på yttrandefrihetens sida. Till 100 procent och utan förbehåll. Jyllands-Postens Muhammed-teckningar kan överhuvudtaget inte hetsa upp honom. Det kan upphetsningen över upphetsningen däremot:

'Jag är precis lika kompromisslös i detta aktuella fall som jag var i fallet med Salman Rushdie,' närmast skriker Hans Magnus Enzensberger när Berlingske Tidende träffar honom per telefon i hans hem i München.

Hans Magnus Enzensberger har tidigare ropat högt när det livsviktiga principer stod på spel. Han var således en av de som på sin tid i otvetydiga vändningar fördömde dödsdomen över ovannämnda brittisk-indiske författare så att det kunde höras lång väg. Det skedde efter att Irans dåvarande andliga ledare, den nu avlidne Ayatollah Khomeini, 1989 hade utfärdat en så kallad fatwa eftersom Salman Rushdies mästerliga roman 'Satanverserna' enligt hans och andra extremisters åsikt kränkte islam. Sedan dess har Salman Rushdie tvingats leva under konstant skydd.

'De två fallen är enligt min åsikt identiska,' säger Hans Magnus Enzensberger och frågar man honom om man inte ska visa förståelse för kränkta muslimers önskan om att begränsa Jyllands-Postens yttrandefrihet är svaret klart:

'Jag viker inte en millimeter.'"

"Hans Magnus Enzensberger har reflekterat över alla dessa saker tidigare. Han har reflekterat över förhållandet mellan frihet och totalitarism och om förhållandet mellan islamism och västerländsk demokrati."

Enzenberger finner det "skrattretande" hur troende muslimer bidragit till ett göra några annars okända danska teckningar uppmärksammade i hela världen:

"'Fanns det kanske någon som läste Jyllands-Posten i New York innan denna sak blev känd?,' frågar han retoriskt, medan han hänvisar till att det från danska muslimers sida gjordes en massiv insats för att berätta för den arabiska världen om teckningarna:

'Det paradoxala är att spridningen av de teckningar som av en del ses som så kränkande enbart beror på en jätteinsats från de, som i första omgången hetsade sig upp över dem. Om det som dessa upphetsade människor ville var att förhindra att Muhammed blev ytterligare kränkt, så skulle de ha hållit mun. Vad de i stället har uppnått är att människor över hela världen nu studerar dessa påstådda kränkningar. Kränkningen har mångdubblats. Det är skrattretande.'"


 Se vidare:

Hetsande Laban