Invandrare som tar ställning:
Avvikande åsikter "Svårt att ha avvikande åsikter". Så löd rubriken på en insändare i Sydsvenskan den 10/9 -97, undertecknad av Jana Lund, politisk flykting från Tjeckoslovakien:
"Åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Det var rykten om att det fanns i Sverige som blev bidragande orsak till varför jag kom till Sverige efter Warszawapaktens inmarsch i Tjeckoslovakien. Efter att ha smakat på friheten under Dubceks regeringstid var det svårt att acceptera att det åter blev cirka 200.000 kommunister som med intriger och våld mot den enskilde styrde resterande 14 miljoner invånare.
En klick intellektuella ville dock ej ge sig och de bildade Charta 77. De blev förföljda, fängslade - deras familjer och vänner likaså. De var ett hot mot landet med sina avslöjanden om regimens eskapader och ytterst obekväma."
Därefter frågar Jana Lund hur det står till med yttrande- och åsiktsfrihet i dagens Sverige:
"Har du andra åsikter än dem som bestämmer på din arbetsplats, då har du samarbetssvårigheter, oavsett om du heter Sandberg, Andersson eller Pettersson. Du ska bort.
Hur var det kommunisterna gjorde i mitt hemland? De kallade samarbetssvårigheter hot mot samhället. Jag har synnerligen svårt att förstå den svenska demokratin."