Vinden vänder?
Göran Johansson
Styrd bosättning Göran Johansson, kommunalråd (s) i Göteborg har tidigare gjort uttalanden i "icke-korrekt" riktning, han har t ex kritiserat massmedias ensidighet. I en lördagsintervju för "Gomorron Världen" i januari -98 försvarar han ett förslag om att bidragsförsörjda flyktingar inte ska ha rätt att själva välja bostadsort.
Johansson pressas hårt i intervjun och gör först en sedvanlig ansats att markera sin egen politiska korrekthet: "svenskar vet inte så mycket om invandrare, det är denna okunskap som är ett problem". Men sitt - egentligen självklara - förslag om bostadsort för nyanlända håller han fast vid:
Intervjuare 1: - I Göteborg har ni stora problem med fientlighet mot invandrare, större problem än man vill erkänna, har du sagt själv i någon intervju. Hur tycker du att man ska göra, för att komma tillrätta med detta problem?
GJ: - Jag har ingen enkel lösning, jag tror inte att någon annan har det heller. ... "
Intervjuare 1: - Tycker du att Göteborg kan ta emot fler flyktingar och invandrare än vad ni har gjort och redan gör?
GJ: - Nej. Jag tycker det är fel, dels därför att vi inte bemästrar den situation vi har. Sedan tycker jag det känns väldigt svårt, att det kommer människor ifrån miljöer, som krigshärjade miljöer, förföljda, förtryckta människor... jag tycker dom ska få komma till en miljö, där dom känner att dom får kontakt med det svenska samhället, att dom får utvecklas. Får lära sig svenska språket. De förutsättningarna har de inte, om det kommer till vissa av våra bostadsområden. Så jag tycker inte det är rätt gentemot dessa människor, att placera dem i en så hård miljö, som det har blivit.
Intervjuare: 1 - Men kan man säga att alternativet att stanna där dom är, är bättre?
GJ: - Vi har drivit förslaget, att nära man kommer till Sverige ska man kunna vara två år på ett ställe, där man inte är så koncentrerad som man är i våra förortsområden. För att därmed få kontakt med det svenska samhället. Och jag har träffat väldigt många flyktingar, som har börjat sin introduktion i Sverige på det sättet. Dom har sedan haft mycket lättare att anpassa sig och utvecklas, än man kommer i ett område, där man aldrig träffar en svensk.
Intervjuare 2: - Vill du hindra invandrare från att slå sig ned i invandrartäta områden?
GJ: - Vi har haft en diskussion om att under en introduktionstid så skulle man bo någonstans. Om man sedan vill flytta därifrån så ska det vara fritt att göra det, men då får dom ha sin egen försörjning.
Intervjuare 2: - Du vill ha regler, som styr invandringen till vissa orter?
GJ: - Ja, om man ska ersättning under introduktionsperioden, så har vi haft den uppfattningen. Invandrarkommittén, som var tillsatt, var också inne på den linjen, men sedan blev det tyvärr inte så.
Intervjuare 2: - Du har sagt i en intervju i Göteborgs-Posten, att du är emot principen att flyktingar ska få välja var de ska bosätta sig. ...
- - -
GJ: - Vi ska aldrig förbjuda någon att bo var dom vill. Men under en introduktion med statlig ersättning, då använder vi det styrinstrumentet. Om man sedan vill flytta någonstans och har ett arbete, så är det upp till dom själva.
Intervjuare 1: - Men i början när dom kommer ska dom helst bo på någon liten ort, där dom träffar fler svenskar?
GJ: - Jag tycker dom ska få en möjlighet till en rejäl och bra start i Sverige.
Intervjuare 1: - Om dom hellre vill bo i en storstad, ska man hindra från det, tycker du?
GJ: - Dom får bo här, men då får dom inte den ersättningen.
Intervjuare 1: - Då får dom klara sig själva ekonomiskt?
GJ: - Ja.
- - -
Intervjuare 1: - Men det tycker du är helt i sin ordning?
GJ: - Jag tycker det, och jag har inte svårt för att stå för det. Jag har talat med många invandrare också om detta, och om man lugnt och sakligt diskuterar igenom det här, så är det inte svårt. Men det blir ju som alltid i Sverige, när man kommer med sådana här idéer, ... då blir det med en gång: kan detta tas till flyktingfientlighet , och så har man den utgångspunkten i debatten. Det är klart, att då blir det fel. Men vi har gått igenom, och sett utifrån flyktingens situation, och alternativet ... så går det att med rakryggad argumentation hålla på den linjen.
Intervjuare 1: - Kan man inte säga att det är en sorts överförmyndarmentalitet, att någon annan ska avgöra för dom, var det är lämpligast för dom att bo?
GJ: - Nej, men om vi konstaterar att vi faktiskt inte klarar av den situation som vi befinner oss i, så måste vi väl erkänna det! Om det då så att någon annan tycker att dom kan klara av det, då får dom väl ta över det ansvaret! Vi gör det inte.
Vad som kan försvara en plats på "Vinden vänder?" för Johansson är att hans ställningstagande är framdrivet ur realiteter. Realiteter, som också gör sig påminda i andra kommuner. Det blir således allt svårare för invandrarverket att finna kommuner, beredda att ta emot fler flyktingar. Så här säger kommunalrådet Inger Andersson (s) i Botkyrka:
"Det vore oansvarigt av oss att teckna avtal om fler flyktingar. Vi har redan flera skolor praktiskt taget utan svenska elever. Vi har gjort vårt."