Vinden vänder?

Svante Nycander

 


Hets mot folkgrupp?

Svante Nycander, tidigare ledarskribent på Dagens Nyheter, hade den 18/2 -98 ett inlägg på DN Debatt, till försvar för yttrandefriheten. Några citat:

"När jag öppnar pocketupplagan av Dostojevskijs "En författares dagbok" upptäcker jag att den är censurerad. I inledningen sägs att författarens antisemitism är absolut oacceptabel och orimlig och att vissa delar av texten därför uteslutits. Wahlström & Widstrand tilltror mig inte att kunna läsa Dostojevskij.

Sverige är det enda land utanför Tyskland där domstolarna tillerkänner delstaten Bayern upphovsrätten till Hitlers 'Mein Kampf'. Upplagan har tagits i beslag och förläggaren straffats.... Motivet för den tyska censurpolitiken mot omvärlden är, enligt en bayersk talesman, att "det tyska anseendet i utlandet avsevärt skulla ta skada genom en publicering". "Mein Kampf" kom ut på tjugutalet. Boken visar att tyskarna visste vad Hitler stod för när de gav honom makten. I Sverige är vi inte betrodda att läsa "Mein Kampf".

Finansborgarrådet Mats Hulth har beslutat att en Hugo Alfvén-medaljong inte ska pryda Stadshuset, därför att Alfvén under Hitlertiden uppträdde i samma anda som den svenska regeringen.

Och i Umeå har Karolina Matti delgivits misstanke om anstiftan till hets mot folkgrupp."

"Bland dem som anger tonen i Sverige råder en stor, ångestladdad fruktan att inte anses hundraprocentigt renlärig i fråga om rasism och nazism. Man kan jämföra med barnpornografin, som ingen vill misstänkas för att inte avsky lika mycket som de flesta andra. Det är i sådana lägen, när offentligheten behärskas av en patetisk övertygelse om någonting obestridligt, som den intellektuella friheten är i fara. Den som problematiserar eller vägrar stämma in i kören fördöms. Först ingriper självcensuren, sedan byråkratin och domstolarna."

"Samhällsatmosfören och den allmänna debatten påverkar synen på vad som är tillåtet att yttra. .. Brottet hets mot folkgrupp har gradvis utvidgats genom lagändringar och prejudikat. "

I Umeå bestämde sig nyckelpersonerna inom och utanför universitetet snabbt för att betrakta sammankomsten den 5 december som ett nazistiskt propagandamöte. Den motsatta tolkningen - att Karolina Matti hade ett seriöst studie- och informationssyfte - avfärdades från början."

"Många har bäddat för en rättegång mot Karolina Matti, till exempel Carl Tham, som hävdat att det är sannolikt att en nazist som tillåts tala kommer att göra sig skyldig till hets mot folkgrupp.... Försök att desarmera nazismen genom att locka in dess anhängare i ett demokratiskt samtal kriminaliseras. Det blir riskfyllt att forska om nynazism och rasism...."