BGF fick rätt! Ända sedan vi började utge Blågula frågor i mitten av 90-talet har vi fått erfara hur tillmälena haglat över oss. Allt grövre har anklagelserna blivit, som exempelvis när ABF påstod att vi var "nazianstrukna". Varje försök från vår sida att få rättelse, eller i varje fall få angriparna att belägga sina påståenden, har varit resultatlösa. Sitter man på makt, och har man därutöver rymligt samvete, då behöver man inte gå i svaromål.
Nu har dock något hänt, som bryter mot alla hittillsvarande erfarenheter. Ett nyhetsinslag om en Säporapport om "hatbrott", där man talade om vitmaktmusik, illustrerades med bilder från ett BGF-möte.
Detta inslag anmäldes (av en person utanför vår egen krets) och fälldes av Granskningsnämnden!
BESLUT SB 801/04
2004-12-08 Dnr: 690/04-20
SAKEN
Rapport, SVT1, 2004-07-23, kl. 07.30, inslag om en Säpo-rapport; fråga om saklighet
En anmälan
Inslaget handlade om en rapport från Säpo om bl.a. hatbrott. Reportern sade:
"Sedan 1997 har antalet anmälda brott med anknytning till vänsterideologi ökat med 200 procent och en stor ökning gäller antalet grova våldsbrott. Det är de senaste årens ökade våld vid olika enskilda demonstrationer och så kallade gatufester som står för den största delen av anmälningarna. Säpo har sammanställt en rapport om hot mot rikets inre säkerhet som främst handlar om så kallade hatbrott, brott som begås av ett hat mot offrets hudfärg, religion eller sexuella läggning. En klar tendens är att våldet mellan grupper kopplade till den så kallade vit makt-rörelsen och antifascistisk koppling blir allt grövre. Grupper ur vit makt-rörelsen står dock fortfarande för en klart större del av hatbrotten än det vänsterideologiska. Värt att notera är också att hatbrott med kvinnliga gärningsmän blir allt vanligare.?"
Som illustrationer till inslaget visades bilder från demonstrationer och polisgripanden. Bland illustrationerna förekom en bild på två personer vid en banderoll med texten Blågula frågor. Bilden visades samtidigt som uppgiften om grupper som är kopplade till vit makt-rörelsen nämndes.
Anmälaren kritiserar att Blågula frågor fick illustrera ett inslag där det talades om grupper med anknytning till vit makt-rörelsen. Enligt anmälaren har Blågula frågor ingenting med vit makt att göra och de drivande i Blågula frågor har varit aktiva i freds- och biståndsrörelsen.
Sveriges Television konstaterar att det enligt tillgängliga uppgifter inte finns något som pekar på att Blågula frågor har samröre med vit makt-rörelsen. Programföretaget håller därför med anmälaren om att kopplingen i detta sammanhang till vit makt-rörelsen inte var relevant.
GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING
"Vid prövningen i ärendet aktualiseras bestämmelsen i 6 § i Sveriges Televisions sändningstillstånd att programverksamheten ska bedrivas sakligt och med beaktande av att det ska råda en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet i televisionen.
Kravet på saklighet innebär främst att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta och att framställningen inte får vara vilseledande, t.ex. genom att väsentliga uppgifter utelämnas.
Granskningsnämnden anser att inslaget gav en bild av att Blågula frågor har samröre med vit makt-rörelsen, vilket Sveriges Television inte har visat grund för. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.
FÖRELÄGGANDE
Granskningsnämnden förelägger med stöd av 10 kap. 8 § radio- och TV-lagen Sveriges Television att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.
Detta beslut har fattats av Johan Munck, Pär-Arne Jigenius, Maaret Koskinen, Lena Adelsohn Liljeroth, Ella Niia, Sören Thunell och Annika Åhnberg efter föredragning
av Helena Söderman."På Granskningsnämndens vägnar
Johan Munck
Helena Söderman
2004-12-08 SB 801/04
PRESSMEDDELANDE
Felaktigt bildval i Rapport
Ett inslag i Rapport den 23 juli 2004 har fällts av Granskningsnämnden för att den innehöll en felaktig bildillustration.
Inslaget i Rapport handlade om en rapport från Säpo om bl.a. hatbrott. I anslutning till att en reporter talade om grupper som är kopplade till vit makt-rörelsen förekom en bild på två personer vid en banderoll med texten "Blågula frågor".
Granskningsnämnden ansåg att inslaget gav en bild av att Blågula frågor har samröre med vit makt-rörelsen, vilket Sveriges Television inte har visat grund för. Inslaget stred därför mot kravet på saklighet.
Granskningsnämnden förelade SVT att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.
Beslutet var enhälligt.
|