Bröderna Lundström

 Ljus från Sverige

Född: Johan1815, Carl 1823, i Jönköping.

Samtida med: Karl XIV Johan, Oscar I

Nyckelord: tändstickstillverkning

Död: Johan 1888, Carl 1917.

 Länkar:

 Lundström 1

  Lundström 2

 Lundström 3

 

Säkerhetständstickan kunde inte tändas mot klacken eller självantändas i byxfickan, den var även helt giftfri. Den var svensk och den blev en succé. Sverige blev synonymt med tändstickor och i slutet av 1890-talet fanns det minst 30 fabriker i landet.

En viktig roll i denna utveckling spelade först Gustaf Pasch, sedan bröderna Lundström. Det var de som fick igång en industriell tillverkning, i ett senare skede med viktig hjälp av maskinkonstruktören Alexander Lagerman.

Johan Edvard (Janne) Lundström föddes 1815 och Carl 1823. De kom från Jönköping. Medan Johan var den mer rastlöse innovatören och igångsättaren var Carl mer av tålmodig administratör och organisatör.

Janne Lundström började, efter studier i Uppsala, med ett tryckeri och utgivning av en tidning, Jönköpingsbladet. 1844 hade han tröttnat på detta och började experimentera med tändsticktillverkning. Året därpå hade han startat Jönköpings Tändsticksfabrik och sålde sina första tändstickor. Det handlade då om fosfortändstickor, av gul fosor.

Carl Lundström hade 1843 startat en knappfabrik i Jönköping, men snart anslöt han sig till broderns tändsticktillverkning. 1848 producerade man 3 miljoner tändstickor, tio år senare var man uppe i 22 miljoner.

1851 hade ett engelskt företag börjat tillverka röd fosfor av god kvalitet, det som används till plånen för säkerhetständstickor. Året därpå gick Gustaf Paschs patent ut.

Janne Lundström skaffade sig 1855 ett eget patent på säkerhetständstickor och vid en internationell utställning i Paris samma år fick säkerhetständstickan stor uppmärksamhet.

1857 startade bröderna Lundström en tillverkning av säkerhetständstickor. Tändstickorna gjordes av asp. Detta träslag är hållbart, stickan går inte så lätt av. Asp innehåller inte kåda och brinner med klar och jämn låga. Asp är poröst, vilket göra att stickorna lätt suger upp smält paraffin. En enda aspstock räcker till 370 000 tändstickor.

Säkerhetständstickor var dock väsentligt dyrare att framställa än fosfortändstickor, så det var blev svårt att få lönsamhet i denna produktion. Det var fortfarande långt kvar till den massproduktion som skulle göra Sverige världsledande i tillverkning av säkerhetständstickor, med fabriker i bl a Jönköping och Tidaholm.

Vår vanliga svenska tändsticksask är världens äldsta standardförpackning, som ännu är i bruk. Formen av rektangulär ytterask med skjutbar innerask tillkom redan i mitten på 1800-talet. Asktillverkningen var vid denna tid ett handarbete och gjordes på beting av hemarbetande kvinnor och barn. Till skillnad från Pasch hade Lundströms gjort en ask med plånet på den smala sidan.

Många barn arbetade till en början på fabriken. De hade samma uppgifter som de vuxna, men bara en tredjedel i lön. De arbetade 10 timmar om dagen, sex dagar i veckan. 1860 utgjorde barnen över hälften av arbetsstyrkan. Genom mekaniseringen skulle antalet barn i fabriken minska. 

1863 avgick Janne Lundström som disponent för fabriken. 1870 blev Alexander Lagerman anställd för att rationalisera tillverkningen. I själva verket kom han att revolutionera den! Tillverkningen flyttades nu från olika hem till den fabrik där maskinerna fanns.

Lagerman byggde en rad olika maskiner, vilket 1892 kröntes med den s.k. komplettmaskinen. Denna klarade alla de moment som krävdes för att förvandla råvara till färdiga tändstickor, förpackade i askar. 1898, då alla maskiner var installerade, tillverkade varje arbetare ungefär fem gånger så många tändstickor per dag som 1870.

Tändsticksfabrikens vinster blev stora, men istället för att höja lönerna så byggdes bostäder åt de anställda. Arbetarna fick det bättre, men knöts hårdare till fabriken. För att få bo i arbetarbostäderna krävde fabriken att de i familjen som kunde, skall arbeta på fabriken.

Redan 1868 hade lika många säkerhetständstickor som fosfortändstickor framställts - 40 miljoner av vardera. 1898 var antalet säkerhetständstickor uppe i 250 miljoner. Med rationaliseringen kunde tillverkningskostnaden sänkas och prisskillnaden till fosfortändstickorna minska. 1901 förbjöds vidare försäljning av dessa.

I slutet av 1890-talet fanns det ett 30-tal olika tändstickfabriker i Sverige. Det rådde hård konkurrens och tändstickor var en stor svensk exportvara.

1903 skedde en sammanslagning av de sex största fabrikern. Denna fusionering fullföljdes 1917 av Ivar Kreuger och "AB Förenade Svenska Tändsticksfabriker" bildades, senare namnändrat till "Svenska Tändsticks AB". Idag heter företaget "Swedish Match".