Heroin Västafrikaner har tagit över smugglingen och försäljningen av heroin i Sverige.
Från SR:s webbsida den 18/1 -05:
"Polisen i Norden ska samarbeta mot droghandeln. Målet är att få bukt med de kriminella västafrikanska nätverk som smugglar stora mängder heroin och kokain som helt dominerar den ökande heroinförsäljningen i Stockholm.
På Sergels Torg, den ökända "Plattan" i Stockholm, pågår droghandeln som vanligt. Bleka och härjade missbrukare irrar runt i jakten på narkotika. Mobiltelefonerna går varma, en nick, en hand i en ficka och affären är klar.
Det är stora mängder vitt heroin i omlopp, och bakom det ligger kriminella nätverk med rötterna i västra Afrika."
Ett 30-tal personer från nätverken har gripits och dömts bara i Stockholm det senaste året, men det hjälper inte: narkotikan fortsätter att strömma in.
"Leif Brunell, som är chef för spanings- och narkotikaroteln vid länskriminalen i Stockholm, anser att situationen är alarmerande."
"Bilden bekräftas av Rikskriminalpolisen. Där är oron över de välorganiserade kriminella västafrikanska nätverkens framfart stor.
I Stockholm finns idag flera hundra representanter för nätverken som säljer droger, främst vitt heroin men också kokain och marijuana, för hundratals miljoner kronor varje år."
Problemen finns även i andra länder:
"Rapporter från övriga Europa visar att det är precis samma problem där med västafrikanska kriminella nätverk som regelmässigt och yrkesmässigt ägnar sig åt narkotikasmuggling och försäljning.
Genom att dumpa priserna och alltid ha narkotika att sälja har de kriminella västafrikanska nätverken i princip helt tagit över den tidigare ganska uppdelade heroinmarknaden. Marknaden är stor, det finns omkring 15 000 heroinmissbrukare i Sverige, och antalet ökar."
SR:s webbsida den 18/1 igen:
"SVENSKA KVINNOR KNARKKURIRER
Det senaste halvåret har flera unga svenska kvinnor gripits av polisen runt om i Europa misstänkta för att ha försökt smuggla stora mängder narkotika. De unga svenskorna misstänks ha använts som kurirer av kriminella västafrikanska nätverk.
Patrik Ramberg är kriminalinspektör på Rikskriminalens narkotikarotel.
Det är inte ovanligt att man siktar in sig på unga svenska kvinnor, för det är klart att de väcker mindre misstankar i tullnätet än andra gör, säger han.
I somras greps två 19-åriga svenskor på en flygplats i London med 96 kilo cannabis i bagaget:
"Mot en betald semesterresa och cirka 25 000 svenska kronor hade de lovat en man från Gambia att ta in narkotikan i Storbritannien."
Men det finns även andra varianter, som att man använder äldre sydamerikanska kvinnor som kurirer.
Ett polissamarbete över gränserna planeras nu:
"Ett mål är att bli bättre på att identifiera medlemmarna, som ofta byter identitet när de byter land.
Leif Brunell, som är chef för spanings- och narkotikaroteln vid länskriminalen i Stockholm, berättar att polisen ofta möts av tre fyra olika namn när de skickar ut ett fingeravtryck på en misstänkt till kollegerna i Europa.
Oftast har de förekommit i något annat europeiskt land med hantering av narkotika, kanske till och med avdömts. Då har man dömts i en identitet som inte vi känner till här, utan här använder man sig av en annan identitet, säger han."
|