Alonzo och Fonseca har kanske rätt Mikael Alonzo och Juan Fonseca klagar i DN den 27/11 -98 över att de inte längre får mediautrymme som tidigare. De anar att trådarna går till regeringen, som genomfört en form av svartlistning.
På åtminstone den första punkten har de förmodligen rätt - de två syns nu inte media lika ofta som förr. Men det anmärkningsvärda är väl att de någonsin kunde få ett sådant utrymme i media. Den fråga som borde ställas är hur detta kunnat komma sig!
Blågula Frågor genom research kunnat konstatera att Juan Fonseca, vad gäller inlägg kring ämnet invandring, med bred marginal överträffar varje annan "debattör" på "DN Debatt" (vi sätter ut citationstecken, eftersom plats sällan bereds för genmälen och inläggen sällan åtföljs av någon debatt). Sedan den 1/1 -95 och fram till idag har Fonseca haft åtminstone 15 inlägg på "DN Debatt".
Kvalitén i inläggen från Fonseca eller Alonzo motiverar knappast ett så osedvanligt stort utrymme (det den 27/11 publicerade inlägget är ett bra exempel). Mikael Alonzo har gjort sig känd för ett lättsinnigt förhållningssätt till sanningen. Exempelvis har han i radio yttrat att grova brottslingar av utländsk härkomst "regelmässigt" utvisas ur Sverige. Det är ju direkt lögn.
I själva verket är det ytterst ovanligt med utvisning av kriminella utlänningar. Inte ens vid grövre brott med fängelse som påföljd är utvisning speciellt vanlig - mindre än var femte fängelsedömd utländsk medborgare döms till utvisning, de verkligt utvisade är än färre.
DET STÖRSTA PROBLEMET med debattörer som Fonseca och Alonzo är dock deras konstanta gnällighet. Som de ser saken beror invandringsproblemen på att svenskarna inte är tillräckligt bra människor. Aldrig har Alonzo eller Fonseca haft ett gott ord att säga om Sverige. Man kan fråga sig varför de någonsin kom hit, och varför de nu dröjer sig kvar.
Alonzo-Fonseca har bidragit till en polarisering och ett infekterat samhällsklimat i Sverige. Om regeringen verkligen skulle ha gjort vad den nu anklagas för, då är det snarast berömvärt.
Det är viktigt med en vital invandringspolitisk debatt i Sverige - en saklig och konstruktiv debatt, där olika åsikter får komma fram. Så har det inte varit och så är det inte - men problemet är därvid inte att just personer som Juan Fonseca och Mikael Alonzo kommer för litet till tals. Tvärtom, dessa personer har blivit alldeles för mycket publicerade och uppmärksammade.
Sverige skulle sannolikt idag vara ett bättre land att leva i, om Mikael Alonzo, Juan Fonseca, Alexandra Pascalidou och liknande kravmaskiner och företrädare för konfrontation från början hade hörts mindre.
Jan Milld Anders Sundholm
Insänt till DN Debatt den 28/11 -98, men refuserat
Ingen källkritik