Vecka 34/98
Det vore en nyhet! Vad är en nyhet? Vad är viktigt? Det ligger i sakens natur att TV:s nyhetsredaktioner måste göra ett urval och att detta urval alltid kan diskuteras.
Men just därför att det kan diskuteras, just därför att urvalet kan göras på så många olika sätt, är det anmärkningsvärt att TV-nyheterna är så snarlika i olika kanaler. Skulle inte det var själva poängen med många olika kanaler, att det skulle bli en variation?
Vad som genomgående bedöms vara viktigt av redaktionerna är är nya opinionsmätningar kring partisympatier. Även förändringar som ligger inom felmarginalerna redovisas.
Nu har man även börjat redovisa sympatier för enskilda partiledare och/eller statsministerkandidater. Stapeldiagram i TV-rutan visade nyligen hur den aktuella ställningen var mellan Carl Bildt och Göran Persson.
Sådant visar man alltså, samtidigt som massor av annat sorteras bort.
Vad TV-nyheterna där istället kunde ha visa är ju hur stor andel av respektive riksdagspartis väljarkår som delar partiets ståndpunkt att kunskaper i svenska inte ska vara ett krav för att kunna bli svensk medborgare.
Det kunde bli verkligt intressant att ta del av!
Borlänges brottslighet I vecka 31 rapporterade vi om Enköpings brottslighet: ett enda gäng, med sina undergäng - nästan alla med utländsk bakgrund - svarar för hälften av all brottsligheten i staden, och för den otäckaste typen av brottslighet: människor hotas och skräms.
En motsvarande situationen råder sedan några år Borlänge. Där härskar "familjen", som också består av personer med utländsk bakgrund. "Familjen" håller staden i skräck, och polisen står maktlös.
Så här skrev en Aftonbladet-reporter den 31/7 -98:
"Vi mötte kroggäster, vakter och krögare. Ingen ville ställa upp på bild. Ingen ville framträda med namn. Alla var rädda och oroliga."
""Familjen - med en kärna på 6-10 killar och en ännu större svans - gav staden svarta rubriker förra året.
Efter en serie brott skickades en av de mest kriminella till Florida för rehabilitering. Det gick inget vidare. I veckan greps han för förberedelse till grovt rån i Stockholm."
"- Jag fick stryk i går. De hoppar på folk bakifrån, de kommer tio stycken, säger en kroggäst.
- De har vapen, de överfaller folk, ingen vågar anmäla dem eller vittna.... Det tjänar ingenting till. Det blir värre. Polisen gör ju ingenting, och det här har hållit på i två år."
Vad säger regeringen? Vad har den sittande s-regeringen, och framförallt den närmast ansvariga ministern, om situationen? Justitieminister Laila Freivalds väljer, som framgick av Blågula Frågor nr 3/98 (ordförandeordet) , bagatellisera problemen. Sverige har inte högre brottslighet än andra länder, anser hon.
Det gäller ju för socialdemokraterna att göra ett bra val. Förmår de inte göra någonting åt problemen får de istället inrikta sig på att försöka intala väljarna att problemen inte existerar.
Men det är väl inte därför Sverige har en regering. Sverige har inte en regering för att vissa personer ska inneha dessa poster, Sverige har en regering för att styra landet. Att "styra landet" måste innefatta att regeringen driver en politik för att åtgärda de problem som finns.
Sverige har nu en kriminalpolitik där det för en brottsling - även efter att vederbörande blivit dömd och placerats i fängelse - primärt handlar om rättigheter. Rätt till dagpenning, rätt till frigäng, rätt till eget rum och TV, rätt till god mat, mm.
Det handlar inte om att sona sitt brott, om att ångra sig och uppriktigt be offren om förlåtelse. Där ligger det grundläggande felet.
"Det går bra" "Det går bra för Sverige", utropar Niklas Nordsträm, SSU-ordförande i sin kolumn i masstidningen "Avisen" den 15/8.
Det låter som ett argument för att rösta (s) i det förestående valet. För det är väl socialdemokratins förtjänst, att det går så bra? Och då ska man väl rösta (s) i valet?
Men om det nu går så bra - varför allt detta tal om medborgargarden?
Nya utrensningar Miljöpartiets ledning på riksplanet har nu beslutat utesluta även Johan Löfgren, ordförande för Mp Haninge. Tidigare blev ju Anders Sundholm utesluten.
Motiveringen är Löfgrens inställning till invandrings- och flyktingpolitiken. Han anses av riksledningen vara alltför "invandrarfientlig". Som det framgår av en "Mitt-i-Haninge" den 18/8 handlar då konkret om att han försökt få fram uppgifter om invandrares andel av socialbidragskostnaderna för Haninge kommun.
De som själva berömmer sig av att bekämpa fördomar är alltså beredd till drastiska åtgärder mot dem som försöker få fram fakta!
För övrigt har Johan Löfgren ett kompakt stöd från Miljöpartiet lokalt, i Haninge.