Förakt för svaghet Paolo Roberto, som länge matchats fram inom politiken av SSU, har nu blivit nominerad till riksdagen av socialdemokraterna i Stockholm. Visserligen hamnade han bara på listans 23:e plats, men genom personvalet 1) kan han mycket väl få en riksdagsplats. 2)
Hur stämmer detta med de värderingar som socialdemokratin säger sig företräda?
Expressen den 1/11 -01 refererar vad Roberto sagt i TV:
"- Jag har varit inblandad i hundratals gatuslagsmål. Man får en rovdjurskänsla när man ser att en annan är svag. Det är sådant man utvecklar. Jag är rovdjuret. Den andre är lammet."
Expressen konstaterar:
"Denne tilltänkte riksdagsman gillar våld, och han förhärligar våld - samtidigt som polis, socialtjänst och skolledare på alla sätt försöker dämpa det ökande våldet i samhället." 3)
Ett annat Roberto-uttalande:
"Min favoritsysselsättning är att reta folk. Jag kan bli tokig på etablissemanget, på medelklassens moral om vad man får och inte får göra. Det är en form av fascism."
Paolo Roberto använder ett modeord, men har alls inget förstått av vad som är fascism. Kärnan i fascismen är just föraktet för svaghet.
Det är uppenbart att dagens socialdemokrati är något annat än den socialdemokrati som drev på för byggandet av ett folkhem. 4)
VARFÖR väljer då socialdemokraterna att nominera en sådan slagskämpe? Förklaringen framkommer i Expressen-artikeln:
"Med hjälp av en man med dessa budskap hoppas socialdemokraterna vinna röster i invandrarförorterna. Detta medger utan omsvep Dag Larsson, sekreterare i Stockholms arbetarekommun, som tagit in Roberto på listan:
- Ja, vi har ju varit svaga i invandrarförorterna. Och Paolo är ju ett affischnamn. Han är känd, .."
"- Paolo. står på listan. som representant för unga grabbar i Stockholms förorter, grabbar som lever under besvärliga förhållanden. Och det är ju inte alltid så att dessa uttalar sig så salongsfähigt."
I andra sammanhang är man från socialdemokratiskt håll noga med att kriminalitet bland unga invandrare begås bara av enstaka individer. Skulle någon ge uttryck för uppfattningen att denna kriminalitet är utbredd hänger ett hot om åtal i luften.
Innebörden av vad denne s-företrädare här säger är att våldsvärderingar och fascistoida attityder nu är så utbredda bland unga invandrare att det blivit klok valstrategi att fria till dem. 5)
I Aftonbladet den 2/11 -01 säger Paolo Roberto:
"- Även om vi är födda i Sverige har vi andra kulturer inom oss. Vi tänker annorlunda, har andra värderingar, annat temperament, en annan tro."
Det mångkulturella samhället är här.
1) Det räcker med 9.000 personröster.
2) Blir slutstationen en GD-post på Jordbruksverket?
3) Denne man må förhärliga våld och han må faktiskt ha fysiskt skadat många människor, men något åtal är inte aktuellt...
4) "Vi måste våga tänka väldigt nytt!" (Mona Sahlin)
5) Så många röster kan det handla om! Å andra sidan tycks (s) missa en aspekt: dessa människor går ogärna till valurnorna, valdeltagandet bland dem är lågt.