På vems sida?

"PÅ DIN SIDA".

heter ett direktsänt debattprogram i TV2. Den 16 maj 1997 tog man upp ämnet invandringen till Sverige. Programledare var Birgitta Axelsson och Thomas Oredsson. Inbjudna debattörer var Carl Johan Lidefelt från "Folkviljan och massinvandringen" och Thomas Idergard från MUF.

Detta program var ytterligare ett exempel på hur massmedia går tillväga, när de ska behandla detta mycket känsliga ämne. Det propagandistiska vinklandet började redan med påannonsen av programmet, där hallåan sade:

- "På din sida" handlar ikväll om fattiga och rika i Sverige och om dom som anser att arbetslösheten beror på invandringspolitiken...

Presentationen från Birgitta Axelsson löd:

- Hej. Ikväll ska det handla om dom fattiga och dom rika... och så om dom som gärna vill hitta syndabockar, till att det har blivit så här - till att Sverige har en sämre ekonomi och att många i Sverige har fått det sämre.

De närmaste 10-20 minuterna rörde sedan annat än invandring. När man så kom in på detta ämne skedde det med följande inledning från Birgitta Axelsson :

- Om man får det sämre, ja då ligger det nära tillhands att fråga sig varför det har blivit så, och också fråga sig "Vems fel är det, att det har blivit så?" Man vill helt enkelt hitta en syndabock. Föreningen "Folkviljan och massinvandringen", dom hävdar att det är invandringen till Sverige som är orsaken till att människor blir arbetslösa och att vård och omsorg blir sämre.

Därefter kom ett bandat inslag:

"Riksorganisationen Folkviljan och massinvandringen bildades för drygt ett halvår sedan. Av människor runtom i landet som genom insändare och debattartiklar velat protestera mot den svenska invandrarpolitiken har fler små nätverk bildats, som idag representeras av en central paraplyorganisation. Enligt egen uppgift har Folkviljan idag cirka 1.500 medlemmar, uppdelade på fyra olika regioner. Syd i Malmö, Väst i Göteborg, Ost i Stockholm och region Inland, som också innefattar Norrland. Den 27 april i år hölls det första medlemsmötet. Just nu sprids information genom 100.000-tals flygblad och Internet.

Folkviljan hävdar att den nuvarande invandrarpolitiken bland annat leder till att skatter och avgifter höjs, sjukhus stängs, sjukvården försämras och personal inom offentliga sektorn blir arbetslös, skolan och barnomsorgen försämras. Folkviljan säger sig vara en helt ideell, partipolitiskt fristående organisation, och att dom tar avstånd från rasism."

 


Så följde själva debatten -

Blågula Frågor återger den här i sammandrag:

Birgitta Axelsson (BA): - Carl Johan Lidefelt, du representerar Folkviljan och massinvandringen. ... Ni påstår att invandrarna har förtur till utbildning och till arbete. Var har dom det?

Carl Johan Lidefelt (CJL): - Först skulle jag bara vilja säga, att jag är en enkel lantbrukare från Vansbrobygden utanför Mariestad, och jag har inte någon större vana vid sådana här arrangemang, jag ställs emot en driven ung politiker...

BA: - Men till min fråga. Du har varit med om att sprida flygblad, där just dom här uppgifterna står, att invandrarna har förtur... Var har dom det?

CJL: - Jag har själv upplevt detta. När man ringer mig från arbetsförmedlingen och säger "Om du anställer en bosnier, så ska du få dom och dom villkoren". Och dom var gynnsamma.

BA: - Är dom mer gynnsamma för att anställa en bosnier än för att anställa vemsomhelst, som är arbetslös? Menar du det?

CJL: - Ja.

BA: - Är det generellt så i Sverige?

CJL: - Inte generellt, men det är en dold...

BA: - Men det är vad ni säger i era flygblad.

CJL: - Vi har ett uttalande av Leif Blomberg...

BZ: - Så det är vad du privat har upplevt, det är det som ligger till grund för dom här flygbladen, som ni sprider?

CJL: - Nej, det är också Blombergs uttalande om att invandrare ska ges förtur, i utbildning och arbete. Regeringen har bestämt det.

BA: - Ni påstår att kostnaden för invandringen är 62 miljarder kronor. Hur har ni fått fram det?

CJL: - Det är inte vi som har gjort det, utan det är en matematiker, gymnasielärare i Norrköping. Och han har i sina uträkningar hela tiden haft kontakt med professor Ekberg, som gjorde den första uträkningen av vad det kostar.

BA: - Jan Ekberg i Växjö säger att invandringen kostar en tredjedel av den summa som ni påstår i era flygblad.

CJL: - Det beror på att hans uträkning gjordes för ganska länge sen, och det har hänt en hel del sedan dess.

BA: - I de här flygbladen menar ni att vi har högre skatter och högre avgifter på grund av invandringspolitiken.

CJL: - Ja.

BA: - Är det konstruktivt att söka syndabockar i ett läge, när ekonomin är sämre?

CJL: - Det är inte frågan om att söka syndabockar.

(skrattande åskådare i bild)

BA: - Vi ska också hälsa Thomas Idergard hit, du är ordförande för moderata ungdomsförbundet. Vad är din uppfattning om föreningen Folkviljan och massinvandringens syfte med sina budskap?

Thomas Idergard (TI): - Det är att sätta stopp för människor med utländsk bakgrund att få en chans att komma till Sverige och bygga sig en framtid här. Och att underblåsa en gruppegoism som blir naturlig och som kommer fram när krubban är tom, när den svenska staten svajar, när det inte går att skapa jobb längre, när skatterna driver upp i höjden och när det är allmän kaos i landet.

Då kommer det fram olika former av människor och grupper som vill söka syndabokar. Det här är ett sånt sätt. Då gynnar, tycker jag, främlingsfientliga krafter. Problemet är inte att människor är invandrare eller flyr till Sverige, problemet är att oavsett man kommer hit eller om man är född här så går det inte att skapa sig en bättre framtid genom eget arbete. Det går inte att skaffa sig jobb själv, det har politikerna och facket förbjudit. Det går inte att ta eget ansvar för sin egen välfärd, och då skapas problem, för alla människor som finns i Sverige. Det är problem med det svenska systemet som vi borde diskutera, inte beroende på varifrån människor kommer, om dom är födda här eller om dom är invandrade hit.

BA: - Är det här en falsk bild, menar du?

TI: - Jamen, det har vi ju hört här. Det verkar ju totalvirrigt.

CJL: -... och jag hävdar att dom människor som kommer till detta land är inte flyktingar, i egentlig mening, annat än en mycket begränsad del.

TI: - Det är just det här som är det problematiska, att det går inte att invandra på något annat sätt, än att bevisa att man har skäl som flykting. .. Jag tycker att Sverige ska ta emot flyktingar... precis som vi gör idag. Jag tycker att vi därutöver ska ha en ökad invandring, av människor som vill komma hit och bygga sin egen framtid.

- Och vad ni gör med den här kampanjen och den här organisationen, det är att ni misstänkliggör människor som inte är födda i Sverige och deras syften att komma hit. Därmed bidrar ni till stänga gränser och påstår att att det är invandrares och flyktingars fel, inte att det är det svenska systemets fel. Ni borde gå hem och läsa på...

Thomas Oredsson (TO): - Om du säger att dom inte är flyktingar. Om man kommer från f.d. Jugoslavien, där det pågått ett fruktansvärt, vidrigt, etniskt krig, och så blir man inte flykting när man kommer till Sverige idag?

CJL: - Ur den synpunkten är man givetvis flykting, men krigsflyktingar ska hjälpas i närområdet. För det andra är det ett fundamentalfel i vår flyktingpolitik att vi ger permanenta uppehållstillstånd. Sverige är det enda land i Europa som gör det.

TI: - Det du säger nu är ju att det är ett problem att människor rör sig...

CJL: - Nej, det har jag aldrig sagt!

TI: - Problemet är ju att Sverige inte funkar som land, att varken dom är födda här eller...

CJL: - Hörrdu...

TI: - Får jag tala till punkt! Du kan nog lära dig ett och annat genom att lyssna. Varken människor som är födda här eller som har invandrat har idag en chans, på grund av dom höga skatterna, på grund av en reglerad arbetsmarknad...om vi ändrar det, då kan Sverige ha öppna gränser.

CJL: - Hur var det efter andra världskriget? Vi hade flyktingar från Danmark, Norge, Finland...

TI: - Min farmor kom från Finland.

CJL: - När kriget var slut, stannade dom kvar här?

TI: - Min farmor stannade kvar! (skratt från publiken)

CJL: - Ja, enstaka personer. Dom flesta åkte ju tillbaka till sina länder.

TO: - Om man som ni hävdar att invandringspolitiken leder till att skatter och avgifter höjs, medicin och tandvård blir dyrare, arbetslöshetsförsäkringen och sjukpenningen försämras, personal inom den offentliga sektorn blir arbetslös på grund av invandringspolitiken, sjukhus stängs, sjukvården försämras och äldreomsorgen dräneras på resurser, skolan och barnomsorgen försämras - du får ursäkta, men då associerar jag till tyskt trettiotal!

- När jag var liten, hade just läst om Tyskland i skolan, satt och åkte spårvagn i Stockholm såg jag på ett plank som jag åkte förbi, ett stort svart hakkors och det stod "Heil Oredsson!", stod det. Och då grät jag, och trodde pappa hade gjort något dumt. Jag visste inte att Nordiska Rikspartiet hade en ledare som hette Oredsson. Nu undrar jag: när får vi se "Heil Folkviljan!" på ett plank, för det är ju samma argumentationsteknik.

CJL: - Jag tycker det är en fullständigt oförskämd insinuation att säga på det viset!

- Det är ju kommunerna som får betala, när flyktingarna slår sig ned i en kommun. Kommunerna har en budget, och den måste hållas. Men det som inte får röras, det är socialbidragen. Och när dom stiger i höjden lavinartat på grund av att flyktingarna inte får jobb, då måste man skära i någonting annat. Och då blir det dom här posterna, som det måste skäras i.

TO: - Så hade vi inte haft några flyktingar, då hade vi haft jättebra skola, barnomsorg, sjukhus och inte sparkat några i den offentliga sektorn?

CJL: - Jag påstår inte det. Men jag påstår att det här bidrar till dom nedskärningar som vi gör idag. Definitivt.

TO: - I ert flygblad står det inte "bidrar till". Det står "leder till". Det är en viss skillnad!

CJL: - Det är möjligt att ordvalen kunde varit bättre.

TO: - Men ni skyller ju hela eländet i Sverige just nu på...

CJL: - Vi skyller på politikerna, som har skapat en sådan typ av flyktinginvandring. Det är inte flyktingarna vi är ute efter!

TI: - Vad politikerna har gjort, det är att dom har tutat i både svenskar invandrare att det finns bara några gåvor, av välfärd och arbete, och det är dom som politikerna ger. Då kan det bli en diskussion om att vi måste begränsa barnafödandet i landet, för arbete och välfärd räcker inte till åt dom, eller att vi måste stoppa invandringen, för det räcker inte till åt invandrarna. Vad vi måste göra, det är att inse, att det är alla vi som skapar jobb. Det finns hur mycket jobb som helst åt alla, om vi bara har andra villkor i samhället. Då kan det födas hur mycket barn som helst, och det kan komma människor som vill invandra hit och bygga sig en bättre framtid.

BA: - Den här diskussionen kommer att fortsätta och vi hinner inte med mer här. Tack ska ni ha, för att ni kom hit, båda två.